Back to projects

John Port School, New Edale Building

Stage:
Completed May 2006
Client:
Board of Governors, John Port School
Value:
£ 2.8 Million
John Port School, New Edale Building
No items found.
Description

Due to the expanding numbers of students and the poor condition of an existing ‘temporary’ building, it became an urgent requirement to relocate the Humanities faculty into a purpose-built facility.
The New Edale building incorporates 12 classrooms, a student support suite, new school medical centre, community office, and associated staff and toilet facilities.

The concept of the new building was to link the existing Hathersage building, completed in 2000, and the existing Bakewell building to create a more harmonious school campus utilizing the lake as a focal point of the school. From the north and south elevations, the building steps in height, culminating in a glazed tower on the western corner of the building, visually linking the height of the Hathersage building and the four storey tower in the Bakewell building.
The façade of the new building mirrors basic elements from the adjacent Hathersage building with similar materials/roofscape and window design, creating a more unified school campus.

A physical link ties the old and new buildings together in the form of the blue rendered wall running through the length of the building (a central spine), projecting externally at either end Internally there is a wide central corridor running alongside the ‘blue spine of the building’ with all the accommodation located at either side. Open voids have been formed on the first floor the both enable natural light to penetrate the ground floor corridor and also allow natural ventilation of all the rooms utilizing the stack effect, with the high level corridor windows being linked to automatic opening devices.